Uutiset

Oulun Musiikkivideofestivaalit 2013: 20 vuotta musiikkivideoita ja silakoita

Silakat ovat komistaneet Oulun Musiikkivideofestivaalien logoa jo kahden vuosikymmenen ajan. Tämän sillin alalajin tapaan kotimainen musiikkivideo on ollut ehkä hieman aliarvostettu luonnonvara, jota OMVF on kuitenkin menestyksekkäästi nostanut esiin omana populaarikulttuurin muotonaan. Seuraavassa lyhyt katsaus 20-vuotisjuhliaan viettävän festivaalin historiaan.
 
Suomen ensimmäiset musiikkivideofestivaalit järjestettiin Oulussa vuonna 1994. Tapahtuman taustalla hääri samana vuonna perustettu Oulun Musiikkivideofestivaalit ry, jonka jäsenistö koostui pääasiassa OKTOn videolinjan opiskelijoista. Festivaaleilla oli 5000 katsojaa, 200 musiikkivideota sekä oma sarja lasten musiikkivideoille.
 
Vuonna 1996 OMVF:n yhteydessä nähtiin jotain aivan uutta, kun Rotuaarilla käytiin ensimmäinen ilmakitaransoiton maailmanmestaruustaisto. Tapahtuman isä Jukka Takalo sai idean näkymättömästä instrumentista, kun Rotuaarille haluttiin räväkämpää toimintaa. Tapahtumaan liittyy kuitenkin myös tärkeä sanoma maailmanrauhan puolesta: ”Sodat loppuvat, ilmastonmuutos pysähtyy ja kaikki pahat asiat katoavat, jos kaikki maailman ihmiset soittavat ilmakitaraa.

 

Kuva: Oulun Musiikkivideofestivaalit
 
Kekkos-spektaakkeli vuodelta 1997 lienee yksi Musiikkivideofestivaalien ikimuistoisimmista hetkistä. Rotuaarille tuotiin taiteilija Helena Kankaansyrjän veistämä näköispatsas taiteilija Matias Keskisen surullisenkuuluisasta UKK-monumentista. Alkuperäinen patsas tuhoutui vuonna 1989, kun se liennytyksen hengessä siirrettiin kiireenvilkkaan pois kävelykadulta ennen Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshovin vierailua.
 
Kaleva 31.8.1997
 
Nyt näköispatsaan näköispatsaalla haluttiin kunnioittaa taiteilija Keskisen elämäntyötä. Patsas kulki mieskuoro Huutajien kantamana halki Oulun keskustan kohti kaupunginteatterin ja Pikisaaren välistä rantaa, mistä se laskettiin lipumaan kohti ulappaa tuhatpäisen yleisön ja torvisoittoryhmän saattelemana.
 
Kaleva 21.8.2001
 
Oulun Musiikkivideofestivaalit on ollut koko historiansa ajan tärkeä foorumi kotimaiselle musiikkivideolle. Kotimaisessa kilpailusarjassa pumpeloidaan vuosittain sekä tuomariston että yleisön suosikit. Kilpailun osanottajaennätyksiä on rikottu useina vuosina, esimerkiksi vuonna 2001 kilpailuun osallistui 154 videota. Tänä vuonna kisaan lähetettiin huikeat 386 videota, mikä ylittää edellisvuoden osallistujamäärän yli sadalla teoksella.

 

Kaleva 27.8.2004
 
Vuonna 2004 festivaaleilla koettiin teknologinen läpimurto, kun maailman ensimmäinen mobiili musiikkivideo julkistettiin. Video oli tehty Don Johnson Big Bandin kappaleeseen "One MC, One Delay" ja kännykkään ladattavista musiikkivideoista odotettiinkin tulevaisuudessa suurta hittiä. Tosin tekniikka asetti omat rajoituksensa mobiilivideoille. Vuonna 2004 vain noin viisi prosenttia matkapuhelimista oli sellaisia, että videoiden katsominen oli niillä mahdollista. OMVF on muutenkin seilannut teknologian aallonharjalla, sillä festivaalilla oli ensimmäinen oma kotisivu Internetissä jo vuonna 1995. Sivuilla vieraili päivittäin keskimäärin 15 ihmistä.
 
Kaleva 8.9.2006
 
Vuosien varrella OMVF:n erikoisnäytöksissä on nähty musiikkivideoita mitä erilaisimmilla teemoilla. Vuonna 2006 tarjolla oli harvinaista herkkua, kun naisohjaajien retrospektiivit ja videonäytökset valtasivat valkokankaan.
 
Kuva: Matias Partanen
 
Musiikkivideoiden ohessa Musiikkivideofestareilla on ollut tarjolla musiikkia kuvalla ja ilman. Esimerkiksi vuonna 2010 festivaaleilla vieraili huippusuosituista musavideoistaan tuttu OK Go, joka tähditti avajaisklubia Lammassaaren Juhlateltassa. Yhtye ponnisti suuren yleisön tietoisuuteen YouTube-hitiksi muodostuneen juoksumatto-videonsa myötä.

 

Kuva: Oulun Musiikkivideofestivaalit
 
Musiikkivideofestivaalit huipentuvat vuosittain Pumpeligaalaan, jonka sisältö on tarkoin varjeltu salaisuus aina viime hetkiin saakka. Musiikkivideokilpailun palkintojen jaon lisäksi gaalassa tapahtuu yleensä myös paljon muuta. Se, mitä muu tänä vuonna tarkoittaa, selviää vain uskaltautumalla paikalle!
 
Katso lisää kuvia Galleriasta.
 
Teksti: Heidi Hahtola


Lisää ajankohtaista

chevron-down