Uutiset

Dr. Lonnie Smith polkaisee festarit käyntiin torstaina

Elojazz avaa Oulun juhlaviikot torstaina. Pääkonserteista nautitaan Rauhalassa, ja lisäksi festivaali levittäytyy kaupungin puistoihin ja ravintoloihin. Urkurilegenda Dr. Lonnie Smith konsertoi Oulu All Star Big Bandin kanssa Rauhalan lavalla avajaispäivänä orkesterin juhlavuoden kunniaksi.

Tämä hetken kysytyimpiin jazztrumpetisteihin lukeutuva Avishai Cohen saapuu Elojazzeille perjantaina. Cohenin suvereeni instrumentin käsittely sekä hänen lähestymistapansa improvisointiin ovat vailla vertaa, ja hän on trioineen jättänyt lähtemättömän jäljen moderniin jazzkenttään. Saksofonisti Jussi Kannaste on koonnut trumpetistin rinnalle maamme eturivin muusikoista koostuvan yhtyeen.

Lisäksi elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Rauhalan lavalle nousevat Iiro Rantala & Jussi Lampela Nonet, Johanna Försti, Elektro GT, Jori Huhtala 5, The Northern Governors sekä Twiik.

Dr. Lonnie Smith juhlistaa kymmenvuotiasta Oulu All Star Big Bandia

Oulu All Star Big Band esiintyi ensi kerran 10 vuotta sitten Elojazzeilla. Kokoonpanon solisteina on yhtyeen historian aikana kuultu useita rytmimusiikin legendoja ja merkittäviä muusikoita. Juhlakonsertin solistina nähdään maailmanlaajuisesti mainetta niittänyt amerikkalainen hammond-urkurimestari Dr. Lonnie Smith.

Pitkän ja monipuolisen uran tehneen artistin ensimmäinen levy ilmestyi jo vuonna 1966. Sittemmin tämän urkurigurun muusikkokumppaneina ovat olleet mm. George Benson, Blue Mitchell, Lou Donaldson ja Lee Morgan.

Festivaalin Valokeilassa säveltäjä-sovittaja Jussi Lampela

Kotimaisen jazzkentän taustavaikuttajina työskentelee useita merkittäviä taiteilijoita, joita halutaan nostaa esille Elojazzeilla. Säveltäjä-sovittaja Jussi Lampela on Elojazz-festivaalin Valokeilassa vuonna 2015. Lampela on todellinen musiikin moniottelija: päätyönä ovat sovitus- ja sävellystyöt erilaisille kokoonpanoille konsertteihin, äänilevyille, elokuviin ja televisioon, ja hän on myös lahjakas kitaristi ja suosittu opettaja.

Lampela on tehnyt sovituksia oman yhtyeensä lisäksi mm. Elojazzeilla vierailleille Teppo Mäkysen Teddy's WestCoastersille ja Jukka Eskola Orquesta Bossalle, sekä suurimmalle osalle maamme sinfoniaorkestereista ja big bandeista.

Lampela on sovittanut elokuvamusiikkia Johanna Försti takes over James Bond -kokoonpanolle, joka esiintyy perjantaina Rauhalassa. Valovoimaisen Förstin kanssa soittaa suomijazzin kärkeä, mm. saksofonistit Mikko Innanen, Ari Jokelainen ja Joakim Berghäll, trumpetistit Jukka Eskola ja Kalevi Louhivuori, pasunisti Antti Rissanen ja rumpali Jussi Lehtonen sekä pianisti Aki Rissanen.

Lisäksi Rauhalassa kuullaan Lampelan säveltämä Pianokonsertto nr. 1, ”Yllättäviä kohtaamisia”, jonka esittää hänen nimeään kantava huippumuusikoista koostuva Nonet ja pianisti Iiro Rantala lauantaina 1. elokuuta. Kokonaisuudessa yhdistyvät Suomen tunnetuimman jazzpianistin virtuoottisuus sekä Nonetin pehmeät cool jazz -sävyt.

Ajankohtaisimmat kotimaiset jazzartistit täydentävät ohjelmaa

Rumpali Mikko Hassisen luotsaama Elektro GT yhdistelee akustista jazzia ja elektronisen musiikin maailmaa mielenkiintoisella tavalla. Perjantaina konsertoivan yhtyeen esikoislevy nappasi keväällä Teosto-palkinnon ja on saanut suitsutusta musiikkimedioissa.

Basisti Jori Huhtala tuo Elojazzeille lauantaina mielenkiintoisen sooloprojektinsa, jonka debyyttilevy julkaistiin alkuvuodesta. Musiikillisesti Jori Huhtala 5 seikkailee vanhan ja uuden jazzin välimaastossa sekoittaen yllätyksellisesti elementtejä musiikin eri osa-alueilta, improvisointia unohtamatta. Lisäksi Rauhalan lavalle nousee The Northern Governors, joka koostuu jazz- ja soulmusiikin ultralahjakkaista serkuksista.

Rauhalan jatkoklubeilla jamien housebändeinä kuullaan Jussi Kannasteen ja Mikko Innasen kvartetteja. Elojazz tarjoaa myös pääsymaksuttomia konsertteja ravintola Jumprussa ja Lasaretin terassilla. Lavalle nousee paikallisia nousevia artisteja, kuten Ruokangas Hako-Rita -kitaraduo, Groove Sisters sekä Antti Annola.

Jazzpuisto kutsuu kaiken ikäiset rytmimusiikin ystävät piknikille perjantaina 31. heinäkuuta ja lauantaina 1. elokuuta. Pääsymaksuttomissa konserteissa viihdyttävät pohjoissuomalaiset nuorten muusikoiden kokoonpanot. Lasten jatsit tanssittavat pikkuväkeä tapansa mukaan sunnuntaina 2. elokuuta.

Ennakkoliput ovat myynnissä Lippupalvelun myyntipisteissä kautta maan. Lisäksi yhden päivän lippuja myydään portilta konserttipäivinä aina klo 12 alkaen. Katso koko ohjelma www.elojazz.com. Festivaalin tuottaa Jazz 20 ry ja taiteellisena johtajana toimii neljättä vuotta trumpetisti Jukka Eskola.

Elojazzin artistit Rauhalan pääkonserteissa

torstai 30.7.
Dr. Lonnie Smith & Oulu All Star Big Band
Twiik

perjantai 31.7.
Johanna Försti takes over James Bond
Elektro GT
Avishai Cohen & Jussi Kannaste Quartet

lauantai 1.8.
Iiro Rantala & Jussi Lampela Nonet
Jori Huhtala 5
The Northern Governors
Oulu Youth Jazz Orchestra

www.elojazz.com

 


Lisää ajankohtaista

chevron-down