Uutiset

Biittien tahtiin aikapoimussa

pieni_IMG_3507_matleena

Elokuun lopun perinteeksi muodostunut Time Tunnel lähestyy jälleen, viihdyttäen ihmisiä konemusiikin eri lajityyppien parissa Kulttuuritalo Valveella. Tapahtuman järjestävän Youth Controlin vastaava tuottaja Juha Moisala sekä tiedottaja Sami Saari valaisevat hieman, mitä Youth Controlin taustalta löytyy.

- Lyhyesti sanottuna Youth Control on musiikin monitoimitalo, levy-yhtiö ja tapahtumatuotantoyhtiö, Moisala sanoo.

Saari nyökkää vieressä. Hän lisää, että levy-yhtiö toimii samalla myös kustantajana musiikin julkaisemiseen ja promootioon liittyvissä asioissa.

Youth Control vastaa virallisesti Time Tunnelin järjestämisestä tänä vuonna. Vetovastuu levy-yhtiölle siirtyi viime vuonna HAND Productionsilta, joka on vastannut Tunnelin järjestämisestä vuodesta 1994, eli perustamisesta alkaen. Kun ohjat siirrettiin nuorempiin käsiin, sukupolvenvaihdos tapahtui yhteistuumin.  

Kun kysytään mitä Moisala ja Saari sitten odottavat tulevalta lauantailta, vastaus on selkeä.

- Kovia bileitä, molemmat sanovat. – Ei kai sitä vähempää kannata odottaa, ei täällä näin hyviä bileitä ole ollut koko vuonna, Saari hymyilee.

Itse levy-yhtiö on ollut kasassa reilun vuoden ja mukaan on mahtunut kaikenlaisia kokemuksia. Mitkä asiat ovat olleet haasteellisimpia ja mieleenpainuvimpia?

- Musiikin julkaisemisen puolelta en osaa ottaa kantaa, yleensä Timo Juuti pyörittää sitä pääsääntöisesti Juha Sirniön kanssa. Mutta näin tapahtumajärjestämisen kannalta, ehkä suurin vaikeus on ollut löytää yhteistyökumppaneita. Kuitenkin kyseessä on sen verran iso tapahtuma, ettei täällä pystytä järjestämään sellaisia ilman yhteistyötä. Siinä on ollut ehdottomasti se suurin haaste. Artisteja on kyllä helppo löytää soittamaan Time Tunneliin ja tapahtumalla on hyvä maine, Moisala kertoo.

Time Tunnelissa esiintyy artisteja eri puolelta maata. Henkilökohtaisia suosikkeja sekä Saarella että Moisalalla on monta, mutta eräs nimi on jäänyt etenkin Saarelle mieleen.

- Voin sanoa, että odotan Mufflerin näkemistä. Olen nähnyt hänet viimeksi neljä vuotta sitten Helsingissä, joten odotan todella, sen verran iso juttu.

Konemusiikki eroaa paljon tavallisesta musiikista. Saaren mukaan heidän tarjoamansa materiaali sisältää paljon uudenlaisia elementtejä, yleisö ei esimerkiksi välttämättä tunnista kaikkia soitettavia kappaleita. Tämä antaa erilaisen näkökulman verrattuna vaikkapa tavalliseen rock-konserttiin, missä kuulijat usein tietävät artistin esittämät kappaleet etukäteen. Ihmiset saavat uusia kokemuksia tullessaan kuuntelemaan konemusiikkia.

- Se mitä artistilla on tarjota, on mielenkiintoisinta. Jos on tottunut odottamaan vain tiettyjä asioita, voi hyvinkin yllättyä. Varsinkin DJ:t voivat soittaa niin laajalta skaalalta kaikkea. Moisala on samaa mieltä.

- Kyllä se tosiaan on kiehtovinta, että mitä DJ soittolistalleen valitsee, hän myötäilee.

Tulevaisuutta ajatellen kaksikolla on selkeät suunnitelmat. Youth Control pyrkii kasvamaan Suomessa merkittäväksi tekijäksi musiikin saralla. Moisala arvioi, että firma taitaa olla tällä hetkellä ainoa, joka tekee töitä levy-yhtiönä sekä tuottaa, julkaisee ja kustantaa musiikkia. Toisin sanoen toimii joka alueella siinä kategoriassa.

- En uskalla sentään luvata olevamme ainoita, mutta ainakin niitä harvoja. Tavallaan nykyaikainen levy-yhtiö, Saari huomauttaa.

Levy-yhtiöltä löytyy jo yhteistyökumppaneita Suomen ulkopuolelta. Kansainvälisiä kontakteja on hyvä olla, se lisää mahdollisuuksia.

- Ei olla kuitenkaan ehkä toimistoa ulkomaille laittamassa, Saari naurahtaa.

- Musiikin puolella ainakin on helppoa toimia ympäri maailmaa Suomesta käsin, emmehän nytkään toimi pelkästään kotimaassa. Tämän tyyppinen musiikki mitä teemme on kuitenkin sen verran marginaalista ettei sillä pärjää pelkästään Suomessa, koska kuulijoita ei ole niin paljon. Täytyy heti suunnata ulkomaille, missä on yleisöä. Tapahtumien tuottamisesta ulkomailla ei ole vielä sen tarkempaa tietoa, lähdetään nyt ensin Oulusta liikkeelle, Moisala tuumaa.

 

Teksti: Heidi Köykkä

Kuva: Matleena Muotkavaara


Lisää ajankohtaista

chevron-down