mies hymyilee kameralle ja pitelee alttoviulua kädessään
Uutiset

Atte Kilpeläinen johtamaan Oulunsalo Soi -festivaalia

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu alttoviulisti Atte Kilpeläinen. Hän on jo aloittanut tulevan festivaalin ohjelmiston suunnittelun. 

Kilpeläinen toimii alttoviulun äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa ja on jousikvartetti Meta4:n jäsen. Kilpeläisellä on laajat kotimaiset ja kansainväliset verkostot, sillä hän esiintyy aktiivisesti sekä Suomessa että ulkomailla. 

Kilpeläiselle festivaali on tuttu jo sen perustamisesta alkaen, sillä hän on soittanut ensimmäisillä festivaaleilla La Tempesta -kamariorkesterin riveissä. Myöhemmin Kilpeläinen tutustui festivaaliin perin pohjin osana Meta4-jousikvartettia, joka toimi Oulunsalo Soin taiteellisena johtajana vuosina 2008–2011. 

”Kesällä 1998 patjamajoitus Varjakan kartanon piharakennuksen ylisillä oli innokkaalle kamariorkesterillemme juuri oikea ympäristö heimoutua ja olla osana festivaalin jännässä syntyprosessissa. Vuosien saatossa patjat ovat paksuuntuneet ja suihkuvedetkin lämmenneet, mutta sen ensimmäisen kesän tunnelmaa haluan vaalia tulevillakin festivaaleilla”, Kilpeläinen kertoo.


Neljännesvuosisadan ikäinen festivaali on ehtinyt kokea monenlaisia vaiheita, ja ohjelmistossa on ollut aina mukana poikkitaiteellisuutta, yllätyksellisiä konserttipaikkoja ja intiimejä elämyksiä. 

”Itselläni on takana jo aika monta festarikesää ja huomaan, että väkevimmät muistoni liittyvät aina niihin pieniin hetkiin: kihelmöivä jännitys juuri ennen konserttia, nuotiopiiri, valkeiden öiden taika”, Kilpeläinen muistelee. ”Ajat muuttuvat ja myös Oulunsalo Soi operoi nyt urbaanimmassa ympäristössä, hyvä niin. Tavoitteenani on kuitenkin löytää kaikki ne pienet jutut, jotka tekevät konserteista ikimuistoisia ei ainoastaan esiintyjille vaan erityisesti kuulijoille.”

Kilpeläisestä tulee Oulunsalo Soin kuudes taiteellinen johtaja. Festivaalin vuonna 1998 perustaneen Izumi Tatenon jälkeen Oulunsalo Soin taiteellista linjaa ovat ohjanneet Meta4, Virpi Räisänen, Kreeta-Maria Kentala ja Mika Rännäli.


Lisää ajankohtaista

chevron-down