kolmen kuvan kokoelma esiintyjistä, lähikuva miehestä, pesutuvan lattialla istuva pesukoneeseen nojaava mies ja lähikuva voimakkaasti meikatusta naisesta
Uutiset

Musiikkivideofestivaaleilla nähdään ufoja ja outoja urheiluvideoita

Vuonna 2024 vietetään urheilun superkesää: Saksassa pelataan jalkapallon Euroopan mestaruudesta, olympialaiset palaavat sadan vuoden tauon jälkeen Pariisiin, ja hikeä tihkuvat videot ja elokuvat valtaavat Oulun musiikkivideofestivaalien valkokankaat!

Urheilu on suositumpaa ja kaupallisempaa kuin koskaan ennen. Vaikka striimauspalvelut täyttyvät keskinkertaisista sporttidokkareista, tehdään urheilusta myös kiinnostavaa taidetta. Festivaalin toisena teemana kulkevat yliluonnolliset ilmiöt ovat taas pienemmän joukon kiinnostuksen kohde, aihe, josta on syntynyt mitä populaareimpia elokuvia. Mutta urheilu on jo itsessään outoa: juosta nyt pallon perässä hampaat irvessä ja taipua trapetsilla mitä vinksahtaneimpiin asentoihin.

Eurooppalaisen musiikkivideon parhaimmistoa, kokeellisia lyhäreitä ja hypnotisoivia elokuvia


OMVF:in tuoreen taiteellisen johtajan Joel Karppasen kuratoimissa musiikkivideonäytöksissä nähdään parhaimpia ja kummallisimpia urheilu- ja scifi-videoita. OMVF järjestää vuonna 2025 pohjoismaisen sekä vuonna 2026 eurooppalaisen musiikkivideokilpailun ja Uutta Euroopasta -näytös suuntaakin katseen kohti festivaalin tulevaa kansainvälistymistä esittelemällä valikoiman parhaimpia eurooppalaisia musiikkivideoita kuluneen vuoden ajalta.

Elokuvaohjelmistossa puolestaan on luvassa muun muassa kokeellisten sporttilyhäreiden näytös, jossa on mukana teoksia mm. Mika Taanilalta, Saara Ekströmiltä, Norman McLarenilta ja Takashi Itolta. Festivaalilla maailman ensi-illan saa itävaltalaisen Johann Lurfin merkillisen avaruussinfonian :n tuorein versio. Yhtä lailla hypnotisoivia ovat afrofuturistinen musikaali Neptune Frost (2021) ja Jonathan Glazerin Under the Skin (2013).

Kotimaisia näytösvieraita ja ammattilaisia maailmalta


Festivaalin kotimaisiin vieraisiin kuuluu omaleimainen ja kriitikoiden vuolaasti kehuma muusikko Orvokki, jonka Carte Blanche -näytös esittelee hänen suosikkimusiikkivideoitaan. Retrospektiivinäytöksen pitää monitaitoinen Ima Iduozee, tanssija, koreografi ja ohjaaja, joka valittiin viime vuonna Helsingin kaupungin vuoden taiteilijaksi. Nostalgiannälkäistä festivaalikansaa ilahduttamaan saapuu ruotsalainen ohjaaja Matt Broadley, joka on ohjannut kymmeniä kaikkien tuntemia 90-luvun eurodance-videoita, kuten 169 miljoonaa katselukertaa kerännyt Ace Of Basen All That She Wants -video. Skotlannissa syntyneen ja Berliinissä työskentelevän ohjaaja Felix Geenin musiikkivideoissa tekoälyä käytetään kerronnan välineenä, ei itsetarkoituksellisesti. Geen on ohjannut videoita mm. Yves Tumorille, Orbitalille ja Avalon Emersonille. Geen esittelee festivaaleilla teoksiansa Master Class -näytöksessä sekä pitää rajoitetun osallistujamäärän AI-workshopin. Geen ja Broadley toimivat myös kotimaisen musiikkivideokilpailun tuomareina yhdessä Helsingin Sanomien toimittajan ja kriitikon Eleonoora Riihisen kanssa. Kilpailuun lähetettiin yli 300 videota ja kilpasarjaan valitut videot julkaistaan heinäkuussa. Parhaat videot palkitaan festivaalin palkintojenjakogaalassa Pumpeligaalassa, jonka ohjaa oululainen taiteilija Sisko Iljana.

Jatkoklubeilla pohjoismaisia DJ-legendoja sekä kotimaista rockia ja räppiä


OMVF:n jatkoklubeilla esiintyy mm. kotimainen suosikkibändi Jukka Nousiainen Trio, uuden aallon räppäri Hassan Maikal, deejii Ima Idouzee ja kriitikoiden vuolaasti ylistämä kokeellista elektronista poppia tekevä Orvokki. Kansainvälisissä esiintyjävieraissa nähdään norjalainen diskolegenda Bjørn Torske sekä pitkän linjan tuottaja-deejii Daniel Savio Tukholmasta. Savion musiikkiin tehdyistä musavideoista nähdään kooste Real Deal -vaateliikkeessä.

Loput festivaalin ohjelmistosta ja vieraista sekä aikataulut julkaistaan heinäkuussa.

Oulun Musiikkivideofestivaaleja vietetään 22.–25. elokuuta osana Oulun juhlaviikkoja. 
Koko ohjelmisto nähtävissä osoitteessa: https://www.omvf.net 


Lisää ajankohtaista

chevron-down