Uutiset

Ensimmäiset taiteilijakiinnitykset julkaistu

Hollantilainen kontratenori Maarten Engeltjes ja Lontoon sinfoniaorkesterin konserttimestari Gordan Nikolić saapuvat konsertoimaan Oulunsalo Soi – Oulun seudun XVI musiikkijuhlille 1.-6. elokuuta. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii toista vuotta mezzosopraano Virpi Räisänen.

 

Maarten Engeltjes (kontratenori)

Maarten Engeltjes edustaa sukunimensä mukaisesti taivaallista ääntä eli pikkuenkeleitä. Nuori ja kysytty, harvinaisen äänen omaava kontratenori on tehnyt Euroopassa uraa jo lähes kymmenen vuoden ajan. Engeltjesin repertoaariin kuuluvat kontratenorille ominaisesti barokkimusiikin keskeiset teokset Bachista Händeliin ja Pergolesista Purcelliin. Nykyään Engeltjesin opettajina toimivat maailmanlaajuisesti tunnetut barokkimusiikin mestarit, saksalainen kontratenori Andreas Scholl sekä tämän opettaja, amerikkalainen tenori Richard Levitt.

 

Vuonna 2003 brittiläinen kontratenori ja vanhan musiikin mestari Michael Chance hyväksyi Engeltjesin mestarikurssilleen, joka televisioitiin Hollannissa. Viimeistään seuraavana vuonna televisioitu konsertti yhdessä Chancen kanssa teki Engeltjesistä kuuluisan. Valmistuttuaan Haagin kuninkaallisesta konservatoriosta vuonna 2007 Engeltjes julkaisi Purcellin, Dowlandin ja Byrdin lauluja sisältäneen debyyttialbuminsa. Hän on levyttänyt myös J. S. Bachin Johannes-passion sekä kolme Bachin alttokantaattia.

 

Näyttämöllä Engeltjes on esiintynyt sekä vanhan että uuden musiikin parissa. Vuonna 2009 ensi-iltansa saaneessa Rob Zuidamin oopperassa Engeltjes oli arkkienkeli Rafael. Samana vuonna hän lauloi Belgian kuningas Albertin kutsumana Brysselissä kuninkaanlinnassa. Engeltjes on esittänyt Polinesson ja Mago Cristianon roolit Händelin oopperoissa Ariodante ja Rinaldo sekä Jeesuksen roolin hollantilaisen nykysäveltäjän Egon Krachtin teoksessa Juudas-passio.

 

Engeltjes aloitti laulamisen 4-vuotiaana tehden useita solistisia osia poikasopraanona. Äänenmurroksen jälkeen Engeltjes päätti jatkaa kontratenorina ja vain 16-vuotiaana hän lauloi Bachin Matteus-passion vaativat alttoaariat. Debyyttinsä jälkeen hän esiintyi paljon sekä kotimaassaan että ulkomailla erityisesti Bachin passioiden ja kantaattien solistina.

 

Gordan Nikolić (viulu)

Kamarimusiikkifestivaalin toinen huippunimi on Lontoon sinfoniaorkesterin konserttimestari, Serbiassa vuonna 1968 syntynyt Gordan Nikolić. Tähtiviulistia pyydettiin vuonna 1997 Lontoon sinfoniaorkesterin konserttimestariksi hänen voitettuaan useita palkintoja ja työskenneltyään ympäri Eurooppaa mm. Lausannen kamariorkesterin ja Euroopan kamariorkesterin konserttimestarina. Daniel Hardingin johtaman Lontoon sinfoniaorkesterin solistina hän on esittänyt Robert Schumannin viulukonserton, Bernard Haitinkin ohjaaman Ludwig van Beethovenin kolmoiskonserton ja Johannes Brahmsin viulukonsertin Sir Colin Davisin johtamana.

 

Soittamisen lisäksi Nikolić on opettanut vuodesta 2000 lähtien Lontoon Royal College of Musicissa, jossa hänellä on jousiyhtyesoiton professuuri. Hollannissa hän on opettanut Rotterdamin konservatoriossa kymmenen vuoden ajan. Nikolić on esiintynyt useilla Euroopan kamarimusiikkifestivaaleilla, kantaesittänyt uusia teoksia ja levyttänyt mm. Vivaldia ja Bachia. Alankomaiden kamariorkesterin taiteellisena johtajana ja konserttimestarina Nikolić on toiminut vuodesta 2004 lähtien. Aktiivinen kokoonpano on levyttänyt useiden eri säveltäjien tuotantoa, kuten Béla Bartókin ja Benjamin Brittenin teoksia.

 

Gordan Nikolić  aloitti viulunsoiton 7-vuotiaana. Musiikkiin painottuneen sisäoppilaitoksen jälkeen Nikolić jatkoi opintojaan Baselin musiikkikorkeakoulussa. Barokkimusiikista innostunut viulisti työskenteli myös nykysäveltäjien, kuten Witold Lutosławskin ja György Kurtágin kanssa.

 

Festivaalin ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan huhtikuun puolivälissä. Konserttipaikkoja on perinteisesti ympäri Oulun seutua uuden Oulun alueella, Lumijoella, Limingassa ja Hailuodossa.

 


Lisää ajankohtaista

chevron-down